Clătite cu poveste

Written by kingdom13. Posted in Fără categorie

Clatite cu poveste

Cu siguranta faci parte dintre aceia care savureaza clatitele ca pe un desert regal si din acest motiv ne-am propus sa-ti relatampovestea lor.

Clatitele fac parte dintre putinele feluri de mancare ce au trecut testul timpului fiind gatite chiar si astazi, in secolul XXI, motiv pentru care gurmanzii Greciei Antice ar trebui sa fie mandri.

clatite-poveste.png
Asadar, la origini, clatita vine tocmai din Antica Grecie si s-ar traduce drept <tigaita>. :)
Iata cateva cuvinte in greaca care traduse reprezinta inegalabilele clatite:TAGENITES/TEGANITES/TAGENIAS- variante derivate ale cuvantului TEGANO ce semnifica tigaia de prajit.

In lucrarea sa Deipnosophistai (Banchetul sofistilor sau Banchetul inteleptilor) cronicarul grec Athenaeus descrie cum era preparat acest desert: <plakousul> (ce continea drept ingrediente: 500 g faina, 60 ml vin alb, 60 ml lapte acru, 1/2 lingurita sare) era prajit intr-o cantitate infima de ulei de masline. Cand se rumenea si pe o parte si pe cealalta se servea dimineata la micul dejun asezonata neaparat cu miere si seminte de susan.

De aici, <tigaita> a urmat un intreg periplu prin lume si s-a integrat foarte repede in bucatariile altor tari, suferind mici modificari de compozitie sau aspect. Astfel ca in America, celebrele pancakes au in compozitia lor si praf de copt, motiv pentru care se fac mai mici si mai pufoase si se asezoneaza neaparat cu sirop de artar. :)

In Asia, arata diferit de la o zona la alta, dar mai peste tot umplutura e sarata, continand fie carne, fie legume sau branza.

In Africa, clatitele sunt baza suport pentru diferite humusuri sau sosuri.

In Germania, se consuma si ca desert si ca blat moale peste care se pun diverse toppinguri.

Europenii de sorginte latina pastreaza, insa, destinatia, reteta si aspectul clatitelor asa cum le-au fost lasate mostenire de la grecii antici.

In Franta, dupa cum bine stiti, <tigaita> s-a transformat in <crêpe> si are umpluturi dintre cele mai felurite. La noi, in Romania, se spune ca a ajuns de la francezi cu denumirea de <placinta>, trecand apoi prin Ungaria si transformandu-se in <palacsinta>, inainte sa ajunga <palatschinke> in Austria zilelor noastre.

In timpul Imperiului Austro-Ungar facem cunostinta cu o clatita putin mai neobisnuita : <kaiserschmarrn>.

Acestea sunt fasii sau zdrente de clatite (dintr-o compozitie de faina, oua si lapte) care se caramelizeaza si se amesteca cudupceata si alune de padure maruntite. Aspectul acestor clatite le-a calificat drept <Firimiturile Imparatului> si au fost intaia data preparate pentru  Franz Joseph I. Sotia imparatului, frumoasa Sisi, mult prea preocupata de silueta sa, consuma doar deserturi usoare, iar in acceptiunea sa <Firmiturile Imparatului> erau o “bomba calorica” ce merita refuzata; portia sa era intotdeauna savurata cu placere de sotul sau care se putea bucura de o portie dubla din firimiturile (schmarrn) gatite de bucatar.

Si iata cum savuroasele clatite au o poveste ce merita cunoscuta. In micul oras Dinan din Bretania, in Franta, exista un muzeu dedicat clatitei, iar clatita traditionala acelei zone este <la galette>, o clatita cu diverse ingrediente.

Si ca sa nu mergem foarte departe, haideti sa ne intoarcem in Romania unde si noi avem cu ce ne lauda: Festivalul Clatitelor sau Parada Clatitelor de la Moneasa- manifestare traditionala specifica judetului Arad, organizata de obicei vara la sfarsitul lui iulie sau la inceputul lunii august. :)

Concluzionand, nu putem decat sa constatam cum un desert asa simplu a ajuns la rang de cinste in bucatariile lumii datorita gustului sau de poveste… :)
Mosette isi propune sa va indulceasca simturile cu felurite  sortimente de clatite…si nu numai.

Va asteptam cu drag sa ne treceti pragul!

Citari ale siteului.

Lasă un comentariu

Articole recente

Contactează-ne

Contactează-ne rapid prin telefon sau email.


Adresa: Simion Bărnutiu, nr. 3 - Timișoara
Telefon: 0749 855 253

Trimite un e-mail